L’exili mèdic espanyol republicà a la URSS

metgesrepublicansexiliLa revista “Medicina & Historia” del Grup Uriach ha tret un monogràfic adreçat a l’exili republicà dels metges espanyols a la URSS que volem comentar tot seguit.

L’exili republicà que va conduir el final de la Guerra Civil Espanyola ha tingut episodis diferenciats i força destacats, entre els quals cal destacar el protagonitzat pels espanyols que van anar a parar a la Unió Soviètica.

Els exiliats que van protagonitzar l’exili a la URSS van tenir uns trets molt diferenciats. En un primer lloc, els 3000 “nens de la guerra” –principalment bascos i asturians-, els educadors, personal auxiliar … i un cop acabada la guerra un grup d’obrers i quadres del PCE i el PSUC, de nivell intel.lectual mig-baix, van anar a parar a aquell país. Amb tot, un grup de professionals universitaris, una quinzena d’ells metges i odontòlegs, també van a anar a parar a la URSS. Durant la Guerra Civil havien estat metges de les unitats militars o dels hospitals de sang. Gairebé tots eren menors de 45 anys a la fi de la contesa i mostraven unes trajectòries personals i professionals molt variades. Tots però compartien la seva militància comunista.

El creixement que havia tingut el partit durant la contesa no es va veure però acompanyat amb un creixement d’adeptes entre els professionals mèdics i del món sanitari en general. Alguns eren membres del partit ja als anys 20 o al principi de la II República o pocs mesos abans de l’inici del conflicte.

El perfil professional i científic d’aquests metges en la societat d’acollida es però sensiblement diferent als metges que van anar a parar a Llatinoamèrica. En efecte en els països americans els metges, científics i humanistes exiliats van poder incidir en la cultura i societat dels països d’acollida, mentre que a la URSS tot estava tant fortament controlat pel govern comunista que deixava poc marge d’incidència de la iniciativa privada. Inicialment els metges i exiliats espanyols en general van ser considerats amb força simpatia però l’adaptació va ser difícil i molts van haver de tornar al nostre país o deixar-se la pell en el camí, alguns d’ells anant a parar als camps coneguts com Gulags.

Un estudi del metge del Parc Taulí, Miguel Marco Igual que pretén homenatjar als professionals sanitaris que van protagonitzar un dels episodis mes tristos de la història contemporània del nostre país alhora que donant exemple del seu compromís en la lluita per uns principis i idees que van defensar fins el final com molts altres republicans espanyols. L’autor ens informa d’un proper llibre sobre el tema que esprem poder difondre ben aviat.

Podeu consultar l’article en línia a:

Marco Igual, Miguel / Los Médicos republicanos españoles exiliados en la Unión Soviética / Miguel Marco Igual.- a: Medicina & historia. Barcelona : J. Uriach & Cía. : Centro de Documentación de Historia de la Medicina,1964-. núm. 1 (2009), p. 1-15.

Si en voleu saber mes:

–  Guerra, Francisco / La Medicina en el exilio republicano / Francisco Guerra .-Alcalá Henares : Universidad de Alcalá de Henares, 2003.- 987 p..-ISBN: 8481385859. També a les biblioteques universitàries catalanes. Hi podreu trobar alhora bibliografia sobre metges exiliats i sobre la medicina a la Guerra Civil:

Exposició Metges Catalans a l’Exili (recursos)

Veterinarios republicanos en la guerra civil y el exilio (Comentarios sobre la obra del Prof. F. Guerra) /  Miguel Cordero del Campillo a:  Libro del Centenario del Cuerpo Nacional Veterinario 1907-2007.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s