Juan Bautista Bru, el MNCN fa un reconeixement a la seva obra

juanbruEl Museo Nacional de Ciencias Naturales adscrit al CSIC ha anunciat en el seu Periodico MNCN 8 (enero/marzo), la digitalització de dues obres singulars dels fons d’aquesta institució:

Descripción del esqueleto de un cuadrúpedo muy corpulento y raro, que se conserva en el Real Gabinete de Historia Natural de Madrid, Madrid, 1796, i de Colección de láminas que representan los animales y monstruos del Real Gabinete de Historia Natural de Madrid; con una descripción individual de cada uno, Madrid, 1874-86, en 2 vols.

Ambdós exemplars tenen un gran valor històric i artístic donat que tracten i il.lustren els animals exposats per aquesta institució. “El Bru” es com es coneix popularment a la primera guia i catàleg editat pel Real Gabinete que precedeix a l’actual MNCN.  Les obres es poden consultar en lliure accés a través del catàleg de les biblioteques del CSIC .

La col.lecció de“El Bru” es nomenada així pel cognom del seu autor: Juan Bautista Bru de Ramon (1740-1799), científic valencià que es considerat un dels emprenedors de la paleontologia a Europa. El nostre personatge te una vida atípica. Treballa inicialment com a subdelegat de Marina durant 50 anys i deixant-se anar per la seva vocació artística es presenta a un concurs de la Academia de San Fernando (1766) i en la que s’introdueix i es perfecciona com a pintor anatòmic. Un cop completada la seva formació ingressa al 1771 a la plaça de “Pintor y Disecador” del Real Gabinete de Historia Natural de Madrid en el que ja acabaria la seva trajectòria i se li reconeixeria el seu nivell científic.

L’obra científica mes important de Juan Bautista Bru va ser el muntatge completat el 1793 d’un Megatherium americanum, un gran peresós que s’havia trobat a Lujan (Argentina) el 1788 i que va ser reconstruït i muntat pel propi Bru. Amb aquesta fita cal destacar que fou el primer científic que va reconstruir un vertebrat fòssil a Europa, tot i que s’equivoqués en la designació dels ossos de les potes anteriors a les posteriors. La seva publicació apareixeria incialment com Descripción del esqueleto en particular según las observaciones hechas al tiempo de armarle y colocarle en este Real Gabinet. Les il.lustracions portades a terme pel mateix Bru serien les úniques que coneixerien els naturalistes fins la dècada dels 1820.

Bru també va participar en l’estudi anatòmic i gravats de nombrosos animals aquàtics juntament amb Antonio Sáñez, comissari de Guerra de Marina, en l’obra Colección de los Peces y demás producciones marítimas de España formada de orden de S.M, amb mes de tres-centes làmines al natural de peixos, aus, insectes i plantes marines. I també va col.laborar en el Diccionario histórico de las artes de la pesca nacional, que va aparèixer entre 1791 y 1795.

Bru moriria a Madrid el 1799 i pensem que ha estat i segueix estant un gran desconegut de la paleontologia i naturalisme espanyol i mundial.

Les dades d’aquest personatge han estat extretes de la biografia apareguda a citologica.org i que també podreu trobar al portal de franciscoteixido.com. Per saber-ne mes podeu consultar l’obra del gran historiador de la ciència López Piñero, José MaríaEl Atlas zoológico, el megaterio y las técnicas de pesca valencianas, 1742-1799 : Juan Bautista Bru de Ramón” editat per l’Ajutament de València l’any 1996 en la seva col.lecció “Científicos Valencianos” que recomanem especialment per la qualiat de les edicions que la integren.

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s