200 anys del naixement de Charles Darwin

Vodpod videos no longer available.

Falca informativa al Telenotícies del 12/02/09  sobre Darwin apareguda a la Televisió Pública Catalana (TV3)

Vodpod videos no longer available.

Entrevista feta al canal 3/34 el dia 12/02/09  amb Julio Rozas, professor titular de Genètica de la Universitat de Barcelona en motiu de l’Any Darwin i la seva teoria de l’evolució

El 12 de febrer d’enguany es celebra el bicentenari del naixement del britànic Charles Darwin (1809-1882). Un personatge patrimoni de tots, que ha estat clau per entendre els orígens de la humanitat i que des dels seus inicis va despertat una pol.lèmica totalment desaforada. El debat ha estat permanent al llarg dels darrers 200 anys i fins i tot darrerament les posicions creacionistes i de l’Església Catòlica han contribuït decisivament a posar aquesta figura i la seva Teoria de l’Evolució en boca de tots els mitjans de comunicació.

Comencem un petit reconeixement presentant-vos en portada del post un vídeo informatiu que Televisió de Catalunya (TV3) ha confeccionat i que glosa el personatge de Darwin i la entrevista feta al professor Julio Rozas al canal 3/24 de la mateixa TV3.  No es l´únic mitjà audiovisual que l’ha tractat. Així doncs podem veure com el portal Vilaweb ha programat un especial i una sèrie de periodicitat mensual titulada Darwin 365 i que coordina el cientific Juli Peretó . En el primer documental , Jaume Bertranpetit, de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) dóna les claus del pensament del científic. I en el segon lliurament de la sèrie, Arcadi Navarro (CSIC-UPF), explica com la teoria de l’evolució ha modificat les visions i els prejudicis sobre la natura.

A tot el mon s’han fet actes commemoratius sobre aquest científic que ha entroncat la humanitat en el seu context natural. Entre les mes significatives podem destacar la Darwin Big Idea (National History Museum). Pero entitats de tota mena s’han afanyat a promoure el seu reconeixement: Darwin Year, Darwin200, Darwin Day son mostres d’aquesta “darwinmania” que ha sacsejat la informació i divulgació mundials. Ja dins el nostre entorn cal destacar algunes iniciatives de les universitats espanyoles i catalanes que s’han mostrat proclius en destacar la figura darwiniana: Any Darwin (Universitat de les Illes Balears); Bicentenari de Darwin (Universitat de València); 2009 Any Darwin (Fac. Biologia Universitat de Barcelona), El pensament de Darwin R-evolució (Universitat de Girona), acompanyats pels actes que promogut l’IEC sota el títol “Darwin, protagonista del 2009”i la web Evoluciona.org de l’Institut Català de Paleoecologia Humana – URV. També la UNED ha fet una exposició mes detallada amb el títol: “El darwinismo en los manuales escolares de Ciencias Naturales del último tercio del siglo XIX en España” i el CSIC ha desenvolupat Darwin 2009. Les activitats han proliferat arreu. Una mostra mes detallada la podreu trobar al portal Darwin Online que ja us comentàvem en un post recent. La Fundació Charles Darwin i l’Institut Charles Darwin International son també un bon punt per fer el seguiment de les seves teories i conèixer el seu llegat que ha perviscut fins avui.

La bibliografia que Darwin ha generat ha estat immensa i la podeu trobar per tot arreu. Ara be, volem destacar-vos algunes fonts que pel seu interès proper poden despertar el vostre interès. En quant a informació electrònica, tenim la web en català que l’historiador Pasqual Bernat ha  preparat sobre Darwin. Les biblioteques universitàries catalanes també ofereixen bona i completa informació. Destaquem els llibres digitals disponibles a través de les xarxes universitàires sobre la seva figura, els articles de publicacions periòdiques que podeu trobar en els seus fons, i els llibres en llengua catalana que hostatgen els seus prestatges sobre Darwin i el Darwinisme. Molt ens temem que la figura darwiniana seguirà generant pol.lèmica. Debat que es, fins a cert punt, ben lògic, ja que ens enfronta amb les nostres essències i la configuració i definició de l’espècie humana en tant que dominadora del planeta Terra.


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s