El Caribe Precolombino, Fray Ramón Pane y el universo taino (exposició Barbier-Mueller Bnc – Oct 2008)

El Museu Barbier-Mueller de Barcelona especialitzat en l’art de les cultures prehispàniques procedents de Mesoamèrica, Amèrica central, Amèrica Andina i Amazònia ofereix un important conjunt d’escultures, ceràmiques, teixits i altres objectes rituals que ens apropen a l’esperit d’un periode històric que va permetre, amb la seva descoberta per part d’occident, aprofundir en l’univers cultural de les cultures precolombines que habitaren tot al llarg del territori comprès entre Mèxic i el Perú, als seus déus i als seus mites, als seus rituals i als seus costums i, sobretot, a la gran expressivitat del seu art, cap al qual van abocar-se els moviments d’avantguarda, que incorporaren les seves troballes extraordinàries a l’evolució estètica del món modern. En conclusió, es va canviar la concepció del mon que l’home tenia de la realitat que l’envoltava fins aquell moment.

En l’actualitat ens ofereix una important exposició sobre l’art del carib precolombí titulat: “El Caribe Precolombino: Fray Ramón Pané i el universo taíno”. En aquesta mostra podrem veure 56 peces, 30 de les quals procedeixen del British Museum i que mai havien estat exposades al nostre país. La resta procedeixen d’altres col.leccions com el Museo de America de Madrid (19) i del mateix Barbier-Mueller (7). Segons l’antropoleg José R. Oliver, Pané va ser un cronista de finals del segle XV que, al contari de molts dels seus coetanis va procurar desvincular-se dels seus perjudicis occidentals, tot i dedicant-se a descriure els natius amb imparcialitat i sense interpretacions personals. Pel que fa al comissari de la mostra Collin McEwan, responsable d’arqueologia del British Museum, juntament amb Anna Casas del Barbier, comenta l’impactant de les peces exposades. En concret la mostra reuneix un bon nombre d’objectes de fusta i altres
materials que els tains utilitzaven en les seves cerimònies de la cohobaalucinògen que permetia un diàleg amb animals, plantes i altres elements de la natura -. Son especialment significatives les peces zoomòrfiques: l’home-granota, home-picot, entre d’altres.
L’Exposició la podreu veure fins a finals d’octubre de 2008.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s