Diccionari de veterinària i ramaderia en pdf, una eina de capçalera

Volem fer difusió ara d’una obra que als mitjans no se’n va fer molta promoció però que es important que els professionals del sector la tinguin en compte. També pels historiadors. Es tracta de:

Diccionari de veterinària i ramaderia. – Barcelona: Enciclopèdia Catalana: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2002.- XXXIII, 698 p. (Diccionaris de l’Enciclopèdia. Diccionaris terminològics).- ISBN 84-412-0903-0; 84-393-5857-1

Des de fa un temps consultable també en línia en format pdf. Es tracta d’un Diccionari amb uns 6.000 termes catalans amb definició i equivalències en castellà, francès i anglès, relatius a disciplines pròpies de la veterinària (fisiologia dels animals, malalties que els afecten, clínica animal i inspecció veterinària de granges i escorxadors) i d’altres àrees relacionades, com la genètica, la bromatologia i la ramaderia (cria i explotació, nutrició, tècniques reproductives, etnologia, morfologia, colors i particularitats dels animals, i sistemes d’identificació). La seva importància be donada perque és l’únic diccionari especialitzat fet no tant sols a Catalunya sinó a Espanya amb fonts especialitzades del pais, i no pas sent una senzilla traducció de l’anglès. Una mostra mes de quin nivell tenim en quant a la publicació científica en termes especiaitzats. Molts professionals de la veterinària i ramaderia hi heu participat com a consultors i podreu refrendar el que estem dient.

Aixi mateix cal dir que forma part de la col.lecció d’altres diccionaris especialitzats en l’ambit sanitari: Diccionari d’oftalmologia, Diccionari d’otorinolaringologia, Diccionari d’immunologia, Terminologia de la sida,i la seva obra estrella com es el Diccionari Enciclopèdic de Medicina que podeu trobar a la web del Dep de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Aquest diccionari, com la major part de diccionaris especialitzats que publica el govern català ha estat possible gràcies a la tasca d’una institució de gran prestigi en l’àmbit terminològic com es el Termcat que ha fet i fa una tasca importantíssima en la normalització de la llengua i en la creació i manteniment de diccionaris especialitzats, així com un servei de consultes en línia (Cercaterm), un servei de banc de dades de termes normalitzats (Neoloteca) ara acaba de treure també una aplicació informàtica perque poguem crear els nostres propis diccionaris especialitzats (Gesterm)

Volem aprofitar des d’aqui, fer un petit homenatge al nostre associat i vell amic Jaume Gratacós i Masanella, autor de l’obra Diccionari d’exterior del cavall, un gran treball terminològic que ha rebut els elogis ben merescuts de tots els companys de professió.

Altres diccionaris de veterinària els teniu a l’abast a la Biblioteca de Veterinària UAB

Deixa un comentari