Mastins, una història mil.lenària arriba als blogs

Des de WorldHistoryBlog ens arriba la noticia de l’article sobre la historia dels gossos mastins escrit per Autumn Louther A Brief History of The Mastiff Breed que troba un complement amb el de Diane Mackenzie amb el títol A Short History Of The Mastiff Dog
El primer es centra el els mastins a Gran Bretanya i cita els origens celtes d’aquesta raça de gossos. Quelcom que ens resulta bastant poc creible quan la major part dels tratadistes posen l’origen dels mastins en els molossos assyris que, a través dels fenicis, van ser desembarcats al continent europeu i van originar multitud de races de gossos de gran tamany.
Els mastins van començar a ser gossos de caça i guerra que s’extengueren per tot el mon. Des de les legions d’Hannibal en el seu desembarc cap a la conquesta de Roma fins els exèrcits de Kublai Khan que entrenava aquesta raça per les seves conquestes.
A Gran Bretanya, el segle XI son una de les poques races registrades per nom i son usades tant com a protecció com per la caça del cèrvol i l’os. Mes endavant també serien utilitzades com a espectable de lluuita entre toros i mastins que va ser prohibit sobre el 1830. Actualment es una raça familiar que també s’utilitza com a gos de gurada, observador, rescat. Aquesta raça va saltar a la fama amb la pelicul.la Turner & Hooch (Socis & perdiguers, Socios & sabuesos) protagonitzada per
Tom Hanks i el mastí francés Beasley.
L’article de Autumn no deixa de ser un pretext per visitar la seva web que promociona el seu llibre pero esta donar-hi una ullada i coneixer tambe la web Ezine articles ,una plataforma que pretén fer difusió d’articles originals a experts en un tema i que es difon a editors de revistes que poden adoptats en les seves publicacions.
Molta informació per passar llarga estona llegint …

Si teniu mes interés sobre saber quelcom d’aquesta raça mil.lenària podeu visitar: 

The History of the Mastiff

Mastiff Dog Breed Origin and History

Mastiff Dog – A History Course

Mastino History

The Origins of the Dogs (Naturhistorische Museum Bern)

Historia del Bullmastiff
de Lima-Netto, Christina

El origen de los mastines ibéricos: La trashumancia entre los pueblos prerromanos de la Meseta
Luis Gerardo Vega Toscano, María Luisa Cerdeño Serrano, Belén Córdoba de Oya
Complutum, (Nº 9, 1998) , pags. 117-136

Asociación Española del Perro Mastín Español

Imatges de relleus assiris del British Museum i del Llibre de la caça de Gaston Phebus

2 comentaris

  • Retroenllaç: El Muntanya dels Pirineus, una raça amb molta història … (I) « Quiro news

  • Com tu, discrepo de l’autora del Mastiff, doncs el diagrama de fluxe històric cinològic no em quadra. Primer, no sabia que els fenicis haguessin arribat a UK (a fer què i quan de temps), i, segon, al sud d’Europa tenim les 2 morfologies de Molossoids: tipus LGD i tipus Presa; ells només en tenen la de presa.

    Es podria intentar verificar una teoria paralel.la a la dels Index d’Arcaïsme per Oví-cabrum, per aquestes races (difusió concèntrica a partir de la zona d’orígen: els morfotipus més allunyats de l’orígen són els més antics -abreujant-). Una altre hipòtesi per una tesi doctoral/article congrés veterinària: Perquè no hi han Molossoids tipus LGD al nord d’Europa i si al sud? (tradició ramadera d’oví?).

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s