Esculapi torna a casa

Fa poc una estàtua grega ha estat noticia a la premsa. No es habitual. Es tracta de l’Esculapi d’Empuries, que ha estat exposada a la seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) al llarg de l’any passat. Ara, torna als seus origens, l’Empordà. Primer farà un viatge itinerant pel Museu de Badalona del 19 al dia 28 de febrer. I després es podrà veure al Museu de Mataró de l’1 a l’11 de març. Pere Izquierdo, director del MAC a Barcelona, manté un blog arqueològic : A l’ombra de Bosch Gimpera en el que apàreix en el vídeo que mostrem aqui titulat “Esculapi. El retorn del déu” on es mostra el procés de restauració i difusió que ha tingut darrerament l’estàtua més emblemàtica de l’Edat Antiga a Catalunya i de la Mediterrània Occidental. El procés de restauració de l’estàtua de l’Esculapi d’Empuries es el pretext per mostrar els inicis de l’arqueologia a aquest enclau clàssic gironí que va sortir a la llum el 1909; i desvetllar part dels seus secrets. Podem llegir també un article de Arturo San Agustin a “El Periodico” dins la secció ‘Quadern del diumenge’ del (09/03/08) “El somni sagrat d’Esculapi : l’estàtua del déu de la medicina torna a Empuries”.

Un equip d’investigadors interdisciplinar han treballat amb l’Esculapi. Com a conseqüència de les troballes de restes de serp en el temple d’Empuries i la seva aparença similar a altres estàtues es considera que es tracta del déu grec Asclepi (déu grec de la salut). No obstant també podria representar al déu egipci Serapis (déu de la salut i la navegació) . Per això se’l seguirà considerant l’Esculapi d’Empuries. On s’hi s’han posat d’acord es en la datació de l’estàtua: darrer quart segle II aC, fabricat possiblement a l’Illa de Delos (Mar Egeu), i amb uns marbres similars als que van crear el Partenó i la Venus de Milo.
L’Esculapi es mostra amb una inscripció que apareixia al temple d’Apolo de Delfos “coneix-te a tu mateix” una màxima grega que afecta tant a l’estàtua com a tots els visitants de l’exposició i a la humanitat en general. El 15 de març torna defintivament ¿? a Empuries (Emporion en grec, que vol dir centre comercial, una premonició per l’esdevenidor …?), fet que servirà per celebrar el centenari de l’inici de les excavacions d’aquell enclau grec.

3 comentaris

 • Malauradament, no podem portar aquesta exposició a Barcelona, però a la seu barcelonina del MAC hi podeu comprar el catàleg…

 • Hola Pere
  La veritat es que em semblava estrany el nom de “Bolo”. Potser estic una mica “tàpia”. En fi, tot entès. Per cert, l’exposició sobre “Animals a Empuries” saps si arribarà a Bcn ?
  Salut !
  Vicenç

 • Perdona però no era al “temple Bolo” sinó al “temple d’Apolo”.

  Lamento la meva mala dicció.

  Salutacions!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s